Lezing Parkieten en Papegaaien door Benno Löwik

Op 11 April heeft Benno Löwik een lezing gegeven over diverse parkieten- en papegaaisoorten.

Na een paar verenigingsmededelingen van Kanaria, kon Benno beginnen met zijn lezing.

Als eerst gaf hij een kleine introductie over hemzelf, wat hij deed in het dagelijks leven, zijn vogels en kweekvorderingen tot zover.

De standaard grasparkiet was de eerste soort vogel die aan bod kwam.

Als eerst gaf hij aan dat de standaard voor de vogels gaat veranderen, het moet als maar groter worden wat ten koste gaat van de vogel.
Hij liet aan de hand van diverse voorbeelden zien wat de plus- en minpunten waren van de vogels.
Snel kwam naar voren dat de beamer niet te juiste instellingen had met betrekking tot de kleuren, tijdens een pauze momentje gaat dit aangepast worden.
Al snel kwam de discussie opgang dat hoe groter ze worden hoe minder mooi ze worden. Het formaat moet groter, kop moet nog groter(in de zaal werd zelfs gevraagd of de vogels nog wel konden zien) en er moet een dikke bevedering zijn.
Als afsluiter van deze vogel werd er zelfs gezegd dat het gedrochten gaan worden! Dit gaat mij nog net iets te ver, maar dat ze er niet mooier op worden is mij ook wel duidelijk geworden.

Daarna kwamen de agaporniden de ronde doen.

Bij de Roseicollis willen ze graag zien dat de bevedering kort en de kleurdiepte goed is.
Bij sommige Roseicollis zijn er de eerste verschijnselen dat er op de koppen dezelfde vormen komen als bij de standaard grasparkieten. Tussen de voorbeelden van de Roseicollis zaten ook foto’s van vogels die ook in Korderijnk geshowd werden. Toen kwam de kleine pauze waar het licht werd aangescherpt en kwamen de kleuren er nog mooier door.
Bij de overige agaporniden, zoals de fischeri en de taranta zijn een goede tekening en juiste kleurdiepte essentieel.

Bij de Neophema’s werd ook aandacht geschonken aan De Gekleurde Zanger Twello: kwalitatief goede eleganten, mooie turquoisines en veel bourkesparkieten.
In de zaal werd hier vooral gediscussieerd over de verschillen tussen splendids en diverse mutaties van de turquoisineparkiet.

Tussen de voorbeelden van de exotische parkieten en de papagaai achtigen kwam opeens een stanleyrossela uit Twello voorbij.
Voor de papegaaien was veel bewondering en dat was te merken aan de reacties uit de zaal.

Op het eind kwam de kleurgrasparkiet nog even ter spraken.

Hierbij kwam vooral naar voren dat er veel discussie was over de oneindig vele kleuren, ook veel niet gevraagde kleuren in het vraagprogramma worden geshowd. Dit komt vooral doordat er veel in grote volières bij elkaar gebroed word. Vele kleuren worden ‘misvormd’ door ‘onjuiste’ koppels te vormen. Vooral met spangles komen problemen, waar de vleugeltekeningen niet goed zijn.

Tot slot werd de Benno Löwik bedankt voor zijn komst en informatie waarna ook Vogelvereniging Kanaria nog even wordt bedankt voor de gastvrijheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>